top of page
  • Фото автораСКЗ24

Як не помилитися при виборі обладнання для укриттів (ПРУ) (рекомендації застаріли із виходом нового ДБН)

Оновлено: 4 квіт.

Ми проаналізували звернення балансоутримувачів, підрядників і інженерів-проектувальників за обладнанням для захисних споруд цивільного захисту за останні кілька місяців. Висновки доволі цікаві - більшість з тих, хто до нас звертається, не в повній мірі розуміють, що їм потрібно.


Ця ситуація варта уваги тому що неправильний вибір (якщо мова йде про протирадіаційне укриття) призводить до значної перевитрати коштів або до відмови від реалізації проекту внаслідок їх нестачі.

Наприклад, основне обладнання для сховища цивільного захисту на 150 осіб коштує приблизно 400 000 грн, а обладнання для протирадіаційного укриття (ПРУ) для такої ж кількості людей коштує 40 000 грн. Тобто за невірного вибору переплата буде в 10 разів!


Для кожного такого випадку ми намагаємося надати консультацію з вірного підбору обладнання. Перше запитання: у вас сховище чи укриття? І лише після відповіді на це питання ми починаємо підбір обладнання.


В цьому дописі ми надаємо для вас простий інструмент: блок-схему для визначення потрібного обладнання. Це, звісно, лише підказка, і базується вона на вимогах державних будівельних норм. Але для самостійної підготовки до вибору обладнання цього досить. Можна навіть приблизно скласти кошторис витрат на основне обладнання.



як вибрати електроручний вентилятор
Вентиляція протирадіаційного укриття

ВАЖЛИВО: наведена тут інформація втратила актуальність. Докладніше тут:


У нас можна купити вентилятор для ПРУ (електроручні вентилятори ми виготовляємо більше 10 років). Заходьте на сторінку ЕРВ-72, щоб дізнатися характеристики електроручних вентиляторів.

Пост: Blog2_Post
bottom of page