top of page
  • Фото автораСКЗ24

ДБН В.2.2-5-97 зі змінами (ДБН на бомбосховища) (оновлено)

Оновлено: 19 січ. 2023 р.

В Україні головним нормативним документом в сфері будівництва бомбосховищ (точніше сховищ, протирадіаційних укриттів та споруд подвійного призначення з відповідними захисними властивостями) є Державні будівельні норми ДБН В.2.2.5-97 Будинки і споруди. ЗАХИСНІ СПОРУДИ. ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ.

Скачати ДБН В.2.2-5-97 зі змінами можна з сайту Мінрегіону за посиланнями наприкінці цього допису.


Ці ДБН В-2.2.5-97 станом на день написання цього допису, мають 4 зміни. Зміна №3 була наймасштабнішою, і відбулась після початку нападу рф на Україну в 2014 році.


Пізніше, в ДБН В-2.2.5-97 було внесено зміну №4, яка стосувалася додатка 1 до ДБН, який має гриф обмеження доступу ДСК (для службового користування). Оновлення: Гриф ДСК з додатку 1 та зміни №4 до ДБН В.2.2.5-897 знято.

Зараз відбувається процес перевидання Державних будівельних норм на бомбосховища і, вірогідно, вони отримають індекс ДБН В.2.2.5-2023

Актуальні українські ДБН на захисні споруди цивільного захисту значно відрізняються від першої редакції, яка була створена перекладом з російської мови радянського документу СНиП II-11-77 Защитные сооружения гражданской обороны.

Усунено більшість радянських термінів ("цивільна оборона" замінено на "цивільний захист"). Найменування та конкретні типи спеціального обладнання вже не посилаються лише на вироби російських виробників. Це дає змогу українським виробникам і постачальникам вільно пропонувати свою продукцію (звісно, не походженням з рф чи білорусі).

Більшість посилань на нормативні документи замінені актуальними, по мірі їх прийняття в Україні на заміну старим СНИП, ДБН чи стандартам.


Також, тепер в ДБН В-2.2.5-97 містяться конкеретні вимоги до швидкоспоруджуваних захисних споруд. Нажаль, більшість вимог досі є перекладом радянських нормативних документів (і мають дуже слабкий потенціал до реального будівництва), але все ж таки це прогрес.


Окрім бомбосховищ, в ДБН В.2.2.5-97 містяться вимоги на будівництво протирадіаційнимх укриттів (ПРУ). Найчастіше, ПРУ передбачаються в школах, лікарнях, тому будівельні норми на укриття також можуть зацікавити перонал цих підприємств.


Отже, якщо вас цікавило, яким нормативним документом слід керуватися при проектуванні та будівництві захисних споруд цивільного захисту, тепер ви знаєте, який документ потрібно використовувати в першу чергу.

Звісно, існують інші документи, які стосуються будівництва бункерів, бомбосховищ, укриттів тощо. Але про них розповім вам в інших дописах.


Корисні посилання та файли (не є офіційними виданнями):

  • ДБН В.2.2.5-97 Будинки і споруди. ЗАХИСНІ СПОРУДИ. ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

ДБН В.2.2.5-97
.pdf
Download PDF • 6.08MB
  • Додаток 1 до ДБН В.2.2.5-97:

dodatok1_do_DBN_V.2.2.5-97
.pdf
Download PDF • 4.09MB
  • Зміна №3 до ДБН В.2.2.5-97

Зміна №3 офіційна редакція
.pdf
Download PDF • 191KB
  • Зміна №4 до ДБН В.2.2.5-97

zmina-№-4-do_DBN_V.2.2.5-97
.pdf
Download PDF • 1.48MB

Офіційні видання рекомендуємо придбати у розповсюджувачів, або завантажити з сайту Мінрегіону: https://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/building/tech-reg/normuvannia/derzhavni-ta-galuzevi-budivelni-normi/derzhavni-ta-galuzevi-budivelni-normi-2/



28 510 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page