top of page
  • Фото автораСКЗ24

Що робить бетонну коробку бомсобховищем?

Оновлено: 25 лип. 2022 р.




Назвати бетонну (металеву, композитну, будь яку іншу) споруду бомбосховищем можна, але чи стане вона від цього захисною спорудою, залежить від кількох важливих особливостей.

Уявімо собі умовно залізобетонну споруду кубічної форми. Усередині споруди порівняно безпечно, товсті стіни надійно захищають від впливу небезпечних чинників.

Але потрапити в споруду неможливо, тому робимо в ній вхідний отвір. Тепер ми можемо входити та виходити, але в стіні з'явився отвір! Виправимо ситуацію, встановимо у вхідний отвір нашого "бункера" спеціальні двері для бомбосховищ. Вони забезпечать герметичність, та витримають вибухову хвилю.

Ми знов всередині безпечного простору нашого бункера, але з часом стає нічим дихати. Ми робимо два отвори, приточний та витяжний, і завдяки ним ми можемо дихати свіжим повітрям. І знов ми знизили захисні властивості бомбосховища. Виправляємо ситуацію: на обидва отвори встановлюємо противибухові пристрої. Вони пропускають повітря, а у разі вибухової хвилі миттєво зачиняються в автоматичному режимі. Ми в безпеці.

Однак повітря тепер гірше проходить всередину крізь отвори, які захищені противибуховими пристроями (вони збільшують аеродинамічний опір), але ми встановимо приточний вентилятор! І знову все добре, вентилятор працює, ми в комфорті та безпеці.

Раптом приходить SMS "хімічна тривога", дійте за вказівкою місцевої влади: спустіться понижче, якщо аміак; підніміться вище, якщо хлор тощо. Але у нас є герметичне, захищене бомбосховище, то ж ми візьмемо фільтр-поглинач, та встановимо його між противибуховим пристроєм (на вході повітря) та вентилятором. І все, повітря очищується, комбінований фільтр працює. Доречи, сучасний фільтр-поглинач очищує повітря також від всіх відомих бойових газів; від пилу, в т.ч. радіоактивного та від біологічних речовин (біологічна зброя). Клас очищення HEPA секції краще ніж 99,995%.

Після підключення фільтра-поглинача наше бомбосховище знаходиться в режимі фільтровентиляції, і всередині бункера з'явився підпір - невеликий надлишковий тиск повітря, який перешкоджає проникненню небезпечних речовин всередину споруди крізь нещільності в огороджувальних конструкціях, місця проходження комунікацій крізь стіни тощо. Підпір також рятує життя, і його потрібно контролювати. Це просто зробити завдяки вимірювачами та індикаторам підпору. Вимірювачі підпору це диференційні манометри різної конструкції та принципу роботи. Всі вони показують різницю тисків між відсіками бомбосховища або між тиском всередині бункера та тиском ззовні. Індикатори підпору мають вигляд вертушки/пропеллера, зазвичай вони інтегровані в клапан надлишкового тиску (він встановлюється на витяжному отворі). Вертушка крутиться, значить підпір є.

Таким чином, сьогодні ми дізналися, що захисною спорудою може бути лише така споруда, яка оснащена вибухостійкою фільтровентиляційною установкою (ФВУ) та спеціальними захисно-герметичними дверима.

В наступних дописах ми розглянемо балістичний та противибуховий захист огороджувальних конструкцій; роботу бункера в режимі регенерації; додаткове обладнання для бомбосховищ; варіанти резервного електроживлення та інші важливі для безпеки аспекти, пов'язані із захисними спорудами цивільного захисту.



Пост: Blog2_Post
bottom of page